روند رسیدگی به تخلفات
رسیدگی به تخلفات اشخاص تحت نظارت سازمان، پیرو گزارش تخلف از سوی ادارات نظارتی سازمان به جریان افتاده و به اقتضای موضوع تخلف، شخص متخلف و تنبیه انضباطی درنظرگرفته شده توسط مقررات برای آن تخلف، به مراجع مختلف رسیدگی ارجاع میشود:
1. مراجع رسیدگی
رسیدگی به تخلفات از طریق مراجع رسیدگی به تخلفات -که شامل کمیته و هیأت رسیدگی به تخلفات، هیأت مدیره تشکلهای خودانتظام و هیأت مدیره سازمان است- صورت پذیرفته و کلیه امور مربوط به تشکیل پرونده، مستندسازی، رسیدگی، صدور و اجرای احکام انضباطی از طریق مدیریت پیگیری تخلفات صورت میپذیرد.
2. صلاحیتهای مراجع رسیدگی
2.1- کمیته رسیدگی به تخلفات: براساس ماده 4 دستورالعمل رسیدگی به تخلفات اشخاص موضوع ماده 35 قانون بازار اوراق بهادار ج.ا.ا و دیگر اشخاص تحت نظارت، کمیتۀ رسیدگی به تخلفات متشکل از سه عضو است که شامل مدیر پیگیری تخلفات سازمان به عنوان رئیس کمیته، مدیر یا رئیس اداره مربوطه در سازمان و نمایندۀ تشکل خود انتظام مربوطه است.
این کمیته دارای صلاحیت عام برای بررسی کلیه تخلفات از قوانین و مقررات بازار اوراق بهادار بوده و میتواند به استثنای لغو و تعلیق مجوزها و اعمال مجازات جریمه نقدی و سلب صلاحیت مدیران از کلیه ضمانت اجراهای ذکر شده در مقررات حوزه بازار سرمایه جهت اعمال تنبیه انضباطی یا پیشگیری از وقوع تخلفات و در چارچوب مقررات استفاده نماید و بر اساس موضوع تخلف، شخص متخلف و نوع تنبیه انضباطی مربوط، حسب مورد تصمیمگیری نماید.
2.2- هیأت رسیدگی به تخلفات: بر اساس ماده 7 دستورالعمل رسیدگی به تخلفات اشخاص موضوع ماده 35 قانون بازار اوراق بهادار ج.ا.ا و دیگر اشخاص تحت نظارت، هیأت رسیدگی به تخلفات، مرکب از سه عضو است كه شامل معاون حقوقی سازمان به عنوان رئیس هیـأت، یک نفر به انتخاب هیـأت مدیره سازمان و معاون مرتبط با موضوع تخلف مورد رسیدگی در سازمان است.
هیأت رسیدگی دارای دو شأن "بدوی" و "تجدیدنظر" بوده و در مواردی که کمیته، صلاحیت اعمال تنبیه انضباطی را ندارد، نظر پیشنهادی کمیته، به "هیأت رسیدگی به تخلفات" ارجاع شده تا نسبت به تصمیم گیری و اعمال مجازاتهای یاد شده به عنوان مرحله بدوی رسیدگی اقدام نماید. این هیأت در خصوص درخواستهای تجدیدنظر از آراء صادره بدوی "کمیته رسیدگی به تخلفات" و "تشکلهای خودانتظام" مرجع تجدیدنظر است.
2.3- هیأت مدیره تشکلهای خودانتظام: کمیته پس از رسیدگی، رأی پیشنهادی خود را به تشکل خودانتظام مربوط ارسال مینماید تا تشکل خود انتظام با لحاظ رأی پیشنهادی به تخلف رسیدگی و رأی بدوی را صادر نماید.
2.4- هیأت مدیره سازمان: آرائی که توسط هیأت رسیدگی و به عنوان آراء بدوی صادر میشود، قابلیت تجدیدنظر در هیأت مدیره سازمان را داراست.
3. ضمانت اجرا
ضمانت اجراهای موجود در قوانین و مقررات بازار سرمایه حسب نوع متخلف عبارتند از: تذکر اداری، تذکر کتبی، اخطار کتبی، محرومیت از فعالیت به مدت معین، تعلیق مجوز فعالیت، لغو مجوز، جریمه نقدی، سلب صلاحیت مدیران برای مدت معین و .... .
رسیدگی به جنبههای اختلافات مالی یا انضباطی گزارشها مانع از پیگیری جنبههای کیفری آنها از طریق مراجع قضایی نیست و مراجع رسیدگی مطابق تبصره ماده 16 دستورالعمل رسیدگی به تخلفات اشخاص ماده 35 قانون بازار، در صورت کشف یکی از جرایم موضوع قانون بازار اوراق بهادار در جریان رسیدگی، مراتب را به معاونت حقوقی سازمان گزارش میدهند. همزمان با رسیدگیهای انضباطی به گزارشها، نسخهای به همراه ادله و مستندات مربوط، جهت پیگیری جنبههای کیفری به معاون حقوقی سازمان ارسال میشود.